Det' ikke så ringe endda

 En plastikpose med fiskeyngel får ben at gå på, når den bliver givet til fattige cambodjanske bønder. Fiskene vokser sig store og kan vende lykken for en hel familie. 

Sø med fisk i Cambodja
©Conor Wall

Den skarpe fiskelugt flår i næseborene, når man kører af sted af de hullede landeveje i Cambodja. I alle landsbyer tørres der fisk til den traditionelle fiskepasta prohok, som er uundværligt tilbehør til måltiderne, der for fattige cambodjanske bønder næsten altid er en skål ris.

Fisk er fast indkomst

I landsbyen Taing Thong står Keo Yoeun ved sin nyanlagte fiskedam. Vandoverfladen er levende af fisk, der slås om de risskaller, hun mader dem med.

Vi har selv gravet dammen og fyldt den op med vand,” fortæller Keo Yoeun. Hun og hendes mand plejede at være en af de fattigste familier i landsbyen.

Tre fisk på land i cambodja
©Maiken Skeem

Men fiskelykken er vendt, efter de har fået hjælp til at skabe en fast indkomst, blandt andet ved den fiskeyngel som de har fået til at sætte ud i dammen af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner, Det Lutherske Verdensforbund i Cambodja.

Keo Yoeuns fisk har vokset sig store, og en god håndfuld er hevet op af dammen, renset og hænger til tørre i solen og ”dufter”.

Før havde vi ikke råd til fisk, vi fik kun lidt ris. Nu har vi altid hjemmelavet prohok, og vi har også tjent penge på at sælge fiskene. Det er med til at betale for vores nybyggede hus og min datters skolebøger, ” siger Keo Yoeun.