Støt

Tænd lys i mørket

Når solen går ned, går verden i sort for de omkring 1,2 mia. verdensborgere, der ikke har elektricitet. De må indstille alle aktiviteter, der kræver, at man kan se. Der er slut med husarbejde, håndværk og lektielæsning.

Sådan er det også i skurene i slumkvartererne langs jernbanen i Phnom Penh, Cambodjas hovedstad. Her bor tusindvis af landsbyfolk, der er rejst til Cambodias hovedstad, Phnom Penh, for at søge lykken.

Chancen for at få uddannelse

Ca. halvanden meter fra jernbaneskinnerne bor otteårige Thida. Hendes hjem er et åbent træskur på ca. 2 m2 med vægge af træ og plastic. Her bor hun med sin far og mor og sine to søskende. Huslejen er knap 200 kroner om måneden, og selv om hendes far knokler som bygningsarbejder og moren som gadesælger, rækker deres indtægt på 40-60 kroner om dagen knap til mad og husleje.

Thida elsker at gå i skole, og hendes forældre drømmer om, at hun får en uddannelse og dermed chancen for et bedre liv. Men det er svært, når lektielæsningen er slut, når det året rundt bliver mørkt kl. 18.00.

Heldigvis har Thidas familie fået to solcellelamper gennem Giv en ged-kampagnen. Med solcellelamperne behøver familien ikke længere være færdig med både madlavning og spisning inden mørkets frembrud – og Thida har mulighed for at lave alle sine lektier, også efter solnedgang.